Mycoderma aceti

Mycoderma aceti
mycoderma my`co*der"ma, n. [NL., from Gr. my`khs a fungus + de`rma skin.] 1. (Biol.) One of the forms in which bacteria group themselves; a more or less thick layer of motionless but living bacteria, formed by the bacteria uniting on the surface of the fluid in which they are developed. This production differs from the zo["o]gl[oe]a stage of bacteria by not having the intermediary mucous substance. [1913 Webster]

2. (Capitalized) A genus of micro["o]rganisms of which the acetic ferment ({Mycoderma aceti}), which converts alcoholic fluids into vinegar, is a representative. Cf. {Mother}. [1913 Webster]


The Collaborative International Dictionary of English. 2000.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Look at other dictionaries:

  • Mycoderma acēti — Mycoderma acēti, so v.w. Essigmutter …   Pierer's Universal-Lexikon

  • Mycoderma aceti — Mother Moth er, n. [Akin to D. modder mud, G. moder mold, mud, Dan. mudder mud, and to E. mud. See {Mud}.] A film or membrane which is developed on the surface of fermented alcoholic liquids, such as vinegar, wine, etc., and acts as a means of… …   The Collaborative International Dictionary of English

  • Mycoderma aceti — Fermentation Fer men*ta tion (f[ e]r m[e^]n*t[=a] sh[u^]n), n. [Cf. F. fermentation.] 1. The process of undergoing an effervescent change, as by the action of yeast; in a wider sense (Physiol. Chem.), the transformation of an organic substance… …   The Collaborative International Dictionary of English

  • mycoderma — my co*der ma, n. [NL., from Gr. my khs a fungus + de rma skin.] 1. (Biol.) One of the forms in which bacteria group themselves; a more or less thick layer of motionless but living bacteria, formed by the bacteria uniting on the surface of the… …   The Collaborative International Dictionary of English

  • Mycodérma — Pers. (Kahmpilz), Pilzgattung von zweifelhafter Verwandtschaft, von manchen Forschern zu den Hefepilzen gestellt, hefenartig sprossende, ovale bis zylindrische, zu reichverzweigten Zellenreihen verbundene Zellen, die eine farblose Haut (Kahmhaut) …   Meyers Großes Konversations-Lexikon

  • Уксус — (техн.). Главнейшими составными частями У. являются уксусная кисл. и вода; кроме того, в нем находятся в небольшом количестве различные ароматические вещества, сообщающие ему известный запах и вкус. Для производства У. в больших размерах в… …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона

  • Уксус* — (техн.). Главнейшими составными частями У. являются уксусная кисл. и вода; кроме того, в нем находятся в небольшом количестве различные ароматические вещества, сообщающие ему известный запах и вкус. Для производства У. в больших размерах в… …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона

  • Уксусное брожение* — состоит в превращении спирта в уксусную кислоту C2H6O + О = Н2О + С2H4О (альдегид); С2H4О + О = С2Н4O2 (уксусная кислота). Если оставить на воздухе сосуд со слабым спиртовым раствором, напр. пивом, вином и т. п., то по прошествии некоторого… …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона

  • Уксусное брожение — состоит в превращении спирта в уксусную кислоту C2H6O + О = Н2О + С2H4О (альдегид); С2H4О + О = С2Н4O2 (уксусная кислота). Если оставить на воздухе сосуд со слабым спиртовым раствором, напр. пивом, вином и т. п., то по прошествии некоторого… …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона

  • Vinagre — Botellas de vinagre en diferentes formatos. El vinagre (del latín vinum acre, vino agrio ) es un líquido miscible en agua, con sabor agrio, que proviene de la fermentación acética del vino y manzana (mediante las bacterias Mycoderma aceti). El… …   Wikipedia Español

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”